Sündmused

14
detsember

Sõitsid saanid, sõitsid reed...

kell 11:00
ERM Heimtali muuseum, Heimtali muuseum, Heimtali küla Viljandi vald

Sõitsid saanid, sõitsid reed...
... jõuluõhtul kirikteel. Aisakellad tilisesid ja kiriku ees jäeti hobused koos saanide-regedega lasipuu külge, kaunid saanitekid üksteise kõrval säramas. Koju sõideti juba pimedas. Tekkidesse mähitult lamati lambanahkadel, tähed särasid pea kohal. Hobune teadis ise koduteed.
Tänapäeval liigutakse enamasti autodega, hobuste saanide ja regede ette rakendamine on aina harvem nähtus. Samas on meie kultuuri ning pärandisse sellest jäänud ilusaid laulusõnu, kuuride all veel mõned sõiduvahendid, kelk võetakse veel igal talvel välja, kui lumi lubab. Saanitekid ja kirikindad on kas sahtlipõhjas või muuseumis. Kuid nüüd, enne jõule, on aeg need tolmust puhtaks pühkida ja silmailuks välja võtta.

ERMi Heimtali muuseumi rahvamajja oleme jõulunäituseks toonud kokku saanid-reed-kelgud Hellar Mutle, Peep Puna, Anu Raua ja Urmas Tuulevesti kogudest. Oma kogudest oleme lisanud saanitekke ning kindaid, mis saanisõiduga kokku käisid. 
Pärast saab Heimtali Muuseumi Sõprade Seltsi majas head sooja teed ja piparkooki, tutvuda jõulumüügiga ning soovi korral ka ise jõulukaunistusi meisterdada.

ERM

Avamine 28.november, kell 15.00. Näitus jääb avatuks 1. märtsini.