Sündmused

27
mai

Luulaupäevak

Koordikamber, Koorti talu Kibeküla Viljandi vald
Koduleht: Info

Luutöötlemise kursusel on võimalik valmistada väga erinevaid luust ja nahast esemeid. Samas saab nõuandeid ka looduslike vahade, vaikude ja värvide alal. 
Luua võib omapäraseid ja nahasõbralikke ehteid ja 
aksessuaare nt nagu kõrvarõngad (tilpluud), prossid, juuksenõelad, vööd, pandlad, käevõrud, ripatsid, kaelaehted, jalaehted jms.
Töövandeid nagu ludad, nõelad, heegelnõelad, soasulased, naasklid, luust noad, maniküüritarbed (tee kas või terve töövanendite komplekt).
Lisaks võib luua vilepille, nööpe, külmkapimagneteid, nõelakodasid, käepidemeid, kotisangasid, patsikumme jms.

Kõiki esemeid on võimalik ka erinevate taimedega värvida. Vaatame, mis parasjagu looduses toimub ja kasutame ka kuivatatud taimi. 

Esemete valmistamise protsessis õpib osaleja tundma luumaterjali erinevaid töötlemise viise ja võimalikkust. Töövahenditeks on nuga, erinevad viilid, puurid, kullasepasaag ja liivapaber. Julgematele kasutada ka elektrilised töövahendid nt puurid, graveerijad ja lihvijad. Materjalideks põdra, veise ja lambaluud, mis on eeltöödeldud (st puhastatud, keedetud ja desinfitseeritud).

Kursuse maksumus: 30 eurot. 

Kursus toimub iga ilmaga ja kui osavõtjaid on kokku tulnud 5-10. Töötada saab nii õues värskes õhus kui töökojas, kus mõnus tuli pliidi all praksumas.

Hind sisaldab töövahendeid ja materjale. 
Lõunapausiks kohv, taimetee (põdrakanep, ise korjatud ja fermenteeritud), hea maitsega kondikeeduleem, pirukad ja karask (taimetoidulistele).

Osaleja võib teha mitu eset – nii kuidas vilumus võimaldab.

Juhendaja: Monika Hint

Monika on uurinud luutöötlemistehnoloogiat magistriõpingutel TÜ Viljandi kultuuriakadeemia Pärandtehnoloogia magistriõppes. Magistritööst: Luust esemed: toormaterjal, töötlemistehnoloogiad ja tootearendus, arenes ettevõte - Koordikamber, kus valmistatakse luust ja nahast esemeid ning eksperimenteeritakse tehnoloogiate ning materjalidega. Luust esemete valmistamine on üks viis toota looduse poolt antud materjalist, väärtuslikke ja vastupidavaid esemeid. See on viis austada esivanemaid, nende säästlikku elu- ja mõtteviisi.

Lisateave:
www.facebook.com/koordikamber

Kursusele registreerimine:
Osalemiseks palun saada kiri osaleja ja soovitud kursuse nimega e-postile: monika.hint@gmail.com, Koordikambri fb-sõnumitesse või helista +372 51 71 207.
(Pärast eelregistreeringut väljastan arve, registreering kursusele on jõus peale arve tasumist).
Kohtumiseni!