Sündmused

24
august

Mõttetalgud. Üle õue õunapuu

kell 19:00
Õuna-Oti talu, Oti küla Karksi vald

ÜLE ÕUE ÕUNAPUU

neljapäeval 24. augustil kell 19.00 
Õuna-Oti talu nisuaias Karksi vallas.

Kui vaevalt kaks aastat pärast Stalini surma ilmus raamat "Üle õue õunapuu", siis oli see kui lootuskiir, mis andis usku eesti rahvakultuuri ellujäämiseks. Valimiku eesti rahvajutte, -laule, mõistatusi ja vanasõnu koostasid Selma Lätt ja Erna Norman. Humoorikad pildid tulid Jaan Jenseni ning Ants Viidalepa pintsli alt. "Üle õue õunapuust"sai eesti laste lemmikraamat, mida tänased hallipäised meenutavad kui päikest tollase aabitsa kõrval, mis peegeldas Kremli punatähtede valgust.

Nüüd, mil eesti rahvas on lõpuks tagasi saanud oma riigi ja emakeelest kujunenud ametlik riigikeel, pole meie kultuur ning identiteet enam nii kindlalt kaitstud rahva üksmeelest ja tahtest nagu tollal. Oleme vaikivalt nõus eesti keele allajäämisele suurkeelte survele ning meie imeliste murrete lahustumisele ametlikus riigi- ja meediakeelte katlas.

Et see aga ei juhtuks ning et püüda neid suundumusi muuta, selleks kutsuvad Eesti Kultuuri Koda ja Kihnu Kultuuri Instituut nii kõiki murdekeelte kõnelejaid kui ka kauni eesti emakeele valdajaid ÜLE ÕUE ÕUNAPUULE. Valisime kohtumispaigaks Eesti vanima, ligi 300-aastane viljapuu, kes elab oma viimaseid päevi Karksis, Õuna-Oti talu nisuaias. Tuleme kokku ja peame nõu, kuidas hoida elus teda ja kuidas tagada ka pikk iga meie emakeeltele.

Ükski keel pole sündinud ega kesta iseenesest. Inimese seosed loodusega, pärimused ja austus elu ees on tegelikult iga rahva ja tema keele südames. Nagu seemned meie vanima õunapuu südamikus. Seepärast otsime koos aiandusagronoomide, dendroloogide ja arboristide abiga lahendusi, kuidas nii Õuna-Oti õmbule kui paljudele teistele Eesti väärikatele puudele anda meist, inimestest, pikem elukaar.

Meie üleskutsele on jaa-vastuse andnud Võro, Seto ning Mulgi Instituudid. Tuleme koos lastega, sest on ju laste-aasta ja tänaste põlvepikkuste ülesandeks jääb jätkata seda, mida alustasid esivanemad. Laulma või kõnelema tahavad tulla Siiri Sisask, Anu Raud, Pille Lill, Valdur Mikita, Karl Pajusalu, Mark Soosaar jpt. Talu peremees Kalju Kangur ootab kultuurirahvast oma nisupõllule rõõmuga. Karksi vald ja valla kultuurikeskus ning Uue Kunsti Muuseum tulevad appi "Üle õue õunapuu" korraldamisega. Valitsuskomisjon Eesti Vabariik 100 on lülitanud õhtu Õuna-Oti uibu all ja tema elupikendamise operatsiooni meie riigi juubeliürituste kavva.

Näeme neljapäeva, 24. augusti õhtul kell 19, naudime muistset puud päikseloojangu kiirtes ja paneme kasvama tema tütre siis, kui tähed sirama löövad.

Eesti Kultuuri Koda
Kihnu Kultuuri Instituut
Uue Kunsti Muuseum

"Üle õue õunapuu" toimumist saab takistada vaid ilmataat, millest anname teada hiljemalt teisipäeval, 22. augustil.
Sõnavõttudeks palume eelregistreerida aadressil muuseum@chaplin.ee
Kõnesoovile palume lisada teema ning paar lauset sisu kohta.

Kohapeal pakume teed ja kohvi, osavõtjatel soovitame kaasa võtta piknikukorv ja vihmakeep.

Õuna-Oti talu asub paari kilomeetri kaugusel Karksi-Nuiast. Nuiast Viljandisse sõites tuleb paari kilomeetri pärast muutuda tähelepanelikuks ning vastavalt Õuna-Oti teeviidale pöörata vasakule. Talu ja legendaarne puu seisavad nisupõllu ääres, paarisaja meetri kaugusel Karksi-Nuia - Viljandi maanteest.

Küsimuste korral palume helistada telefonidel:
50 24 947 - Mark Soosaar (eeskõneleja)
555 66 85 46 - Kalju Kangur (Õuna-Oti peremees)
5198 1363 - Kai Kannistu (Karksi Kultuurikeskuse juhataja)