Sündmused

25
august

Collegium Musicale "Augustikuine"

kell 20:00
Tõrva kirik-kammersaal, Valga mnt 42a, Tõrva, Valgamaa

Pilet 15€. 
Piletid müügil Piletitaskus ja kohapeal. 

Enne ürituse algust peavad kõik vaktsineeritud, haiguse läbi põdenud või testi teinud inimesed esitama korraldajale vastava tõendi. Korraldaja kontrollib kõigi osalejate tõendeid, nende ehtsust ja kehtivust. Ikka selleks, et hoida ennast, oma lähedasi ja teisi. Kui tõendit ei ole, kontserdile kahjuks ei pääse. Kohapeal kiirtestimist ei toimu!

Eriline kontsert Arvo Pärdi ja Erki Pärnoja heliteostega saab jätku. Erki Pärnoja "Anima Mea" loob usu alati uuesti alustamise võimalikkusesse. Kontserdi esimene pool kuulub Arvo Pärdi muusikale, ettekandele tuleb leinavast Jumalaemast jutustav "Stabat Mater". Kontserdi teises pooles kõlab Erki Pärnoja uudisteos – ülestõusmispühade ööks kirjutatud "Anima Mea" (Minu hing).

Koorile ja ansamblile kirjutatud teos on haaranud kaasa Pärnoja käekirjale iseloomulikud mastaabid; filmiliku eepika ja eleegilise ilutunnetuse, lisades paletti kammerkoor Collegium Musicale hingepuudutavad kooriseaded.

Inimhinge ja laiemalt kõige elava ajatu müsteerium ongi “Anima Mea” kandev tukse, vaadates egotsentrilise maailmanägemuse piiride taha, kus ei peitu küll vastused kõigele, aga võib leiduda võti, kuidas kaootilise ja pööraselt muutuva maailmaga selgust ja rahu leida. Plaanidest ja liigsetest konstruktsioonidest lahti lastes on Pärnoja juhindunud intuitsioonist, jättes kuulajaile vabad käed isiklikeks ja intiimseteks tõlgendusteks. Keset kadu kõlav soov hoida hinges lootust on taas rohkem kui ajakohane, sisendades usku uuestisünniks ja taastärkamiseks.

Teose algtekstina on kasutatud fraase psalmidest, teadmata autorite-munkade ladinakeelseid ja keldi palveid, samuti Anna Haava luulet. Sõnalise osa seadmise taga seisavad Erki Pärnoja, Anu Lamp, Jaan Tammsalu ja Eero Epner. Teose tellija ja esitaja on kammerkoor Collegium Musicale.