Uudised

Karksi-Nuia spordikompleksi hakatakse veekeskust rajama

04. jaanuar 2017 kell 05:45

Aprillis algab Karksi-Nuias Kitzbergi gümnaasiumi spordikompleksi renoveerimine, mille järel saab ujula juurde lastebasseini, mullivanni ja aurusauna.

Gümnaasiumi direktor Jaak Israel ütles, et esialgu tuleb spordikompleksi renoveerimise hanke võitja vaieteta kinnitada, aprillis hakkab osaühing Silindia ehitustööga pihta ning enne sügisest koolivaheaega peaks saama pidulikult linti lõigata.

Miljon laenuraha

Jaak Israeli sõnutsi renoveeritakse spordihoone täielikult: vahetatakse põrandad ja konstruktsioonid, soojustatakse seinad ning paigaldatakse soojustagastusega ventilatsioon. Selle tulemusena peaksid märgatavalt kahanema kompleksi küttekulud. Koolimaja fuajee ehitatakse ümber ning kooliesine plats läheb uute kivide alla. Lisaks laiendatakse jõusaali ja uuendatakse kommunikatsioone.

Ujulas vahetatakse ventilatsioon ja muudetakse ruumi nii, et seinad ei kajaks ning basseinis olijad kuuleksid treeneri nõuandeid. Ehitatakse üks vahelagi ja põrand ning vahetatakse välja filtreid. Tavasaunadele lisanduvad aurusaun, mullivann ja liumäega lastebassein. 

Kompleksi renoveerimisele kulub 1,04 miljonit eurot laenuraha vallaeelarvest. «Esialgu oli remont investeeringute plaani järgi kavas mullu, paraku ilmnes vanal hoonel lisavigu ja  projekteerimine venis,» selgitas direktor. «Tundub, et läkski hästi. Algul pelgasime, et tuleb välja käia 1,3–1,4 miljonit eurot, viimaks saime märksa soodsamalt.»

Ta meenutas, et omal ajal oli plaan rajada Karksi-Nuia võimas spordikompleks. Seda taheti ehitama hakata 2008. aastal, paraku jäi see majanduslanguse tõttu ära ja nüüd siis renoveeritakse olemasolevat.

Liumäega lastebassein

Jaak Israel arvas, et uuenduste järel hakkab ujulas tunduvalt rohkem rahvast käima, eelkõige oma valla inimesi. Abja-Paluoja koos oma ujulaga asub vaid 13 kilomeetri kaugusel, kuid Israeli sõnutsi seda üle trumbata ei taheta. Et naabrite veemõnula on tihti ülekoormatud, on tema hinnangul ka selle arvelt kliendilisa loota. Koolijuht ütles, et juba praegu käib sportijaid Tõrvast ja Lätist, mille põhjaosas ujulaid pole. Karksi-Nuias saavad ujumise algõpet lisaks kohalikele õppuritele Tarvastu, Tõrva, Ämmuste ja Riidaja kooli omad, on ka  ujumistrennid ning oma töötajate sportimist toetavad kohalikud suured ettevõtted.

«Ma usun, et Eesti kliimas on ujulate ja veekeskuste järele järjest suurem nõudlus,» sõnas Jaak Israel.

Sügisel liituvad Abja ja Karksi Mulgi vallaga, aga ühinemislepingu järgi tegutsevad  allasutused praegusel kombel veel vähemalt neli aastat. «Ujula laiendus suurt lisakulu ei too. Elektrit ja vett läheb veidi rohkem, samas kasutatavus on suurem ja ka hoone soojapidavus paraneb,» rääkis koolijuht.

Abja vallavanem Peeter Rahnel ütles, et Karksi-Nuia ujula uuenemine on väga hea uudis. «Ehk algul jääb meil kliente veidi vähemaks, aga pikas plaanis toob võimaluste suurenemine lihtsalt sportijaid juurde,» sõnas ta.

Halliste vallavolikogu esimees Andres Rõigas kuulis Karksi-Nuia ujula laienemisest esimest korda ja oli veidi üllatunud. Samas pidas ka tema seda vaid positiivseks. «Usun, et kliente jagub ning see suurendab piirkonna konkurentsivõimet. No meie uues vallas on siis kaks korralikku ujulat, aga see ongi hea,» lausus ta.  

ARVAMUS PEETER RAHNEL, Abja vallavanem

Mul on hea meel, et nuiakad saavad endale järgmisest sügisest ujulasse samasugused mõnulemistingimused, nagu Abjas juba praegu on. Ma ei pelga, et see meid klientidest ilma jätab. Olen seda meelt, et ka Viljandi vajaks hädasti veekeskust ning Suure-Jaani ujulat. Kui sellised tervistavad võimalused on inimestel kodu lähistel, siis on neil seal mugav käia, nad harjuvad neid kasutama ning kokkuvõttes paraneb inimeste tervis. Esmapilgul võib see näida hoomamatu, aga kasu tervisele, mis sellest kõigest tuleb, on suurem tulu kui kulu, mis läheb ujulatesse.

Allikas Egon VAldaru, reporter ajaleht Sakala