Uudised

Instituut ootab mulgimustriliste mööbliesemete ja majatarvete fotosid

10. mai 2021 kell 09:49

Käesoleva aasta teema on Mulgimaal arhailised mulgi mustrid,  nende kasutamine rahvariietel ja kaasajal. Kui aprillis kutsus Mulgi Kultuuri Instituut inimesi üles märkama ja pildistama mulgimustrilisi postkaste, siis mais oodatakse pilte mööbliesemetest ja majatarvetest, mida ehivad mulgi kirjad.

“Abja-Paluoja soome-ugri kultuuripealinna aastal tahame suunata inimesi vanu väega mustreid ja kirju rohkem märkama ja kasutama. Mulgi mustreid on igaühel üsna lihtne järgi teha ja neid võib kasutada väga erinevatel esemetel,” selgitas Mulgi Kultuuri Instituudi mulgi keele ja kultuuri spetsialist Kristi Ilves.

Mais oodatakse fotosid mööbliesemetest ja majatarvetest, mille juures on kasutatud mulgi mustreid. “Ma olen ise näinud paljudes asutustes ja kodudes mulgi kindakirjalisi toolipõhju, kaaruspaelamustriga kaunistatud riiuleid, arhailiste mustritega taburette, mulgikirjalisi lõikelaudu, Mulgi kuue motiividega soolatopse ja palju muud erilist ja kaunist. Kahju, kui need omanäolised asjad ainult ühe kodu või asutuse seinte vahele jäävad. Saadetud pildid paneme veebialbumisse, mida igaüks vaadata saab,” rääkis Ilves.

Aprillis kogutud postkastipildid on samuti  üleval mulgimaa.ee lehel teemakohases veebialbumis.

Mööblipilte oodatakse e-posti aadressil kristi@mulgimaa.ee. Samuti võetakse jätkuvalt vastu ka postkastipilte ja muid pilte, kus mõni tore mulgimustriline asi peal.