Uudised

Mulgimaa pealinn võõrustab soome-ugri hõimurahvaste kohvikutepäeva

31. august 2021 kell 12:07

Soome-ugri kultuuripealinna aasta on täies hoos. Eeloleval nädalavahetusel, 4.septembril, muutub soome-ugri kultuuripealinn 2021 Abja-Paluoja maitse- ja kultuurielamuskeskuseks, sest kesklinnas tutvustavad oma maa rahvaste kööki ja kultuuri mulgid, ersad, ingeri-soomlased, ungarlased, marid ja udmurdid.

„Tänavune soome-ugri kultuuriaasta on pakkunud suurepärase kultuurikalendri raames võimaluse tutvuda meie hõimurahvastega, nende kombestiku ja kujunemislooga. Hõimurahvaste kohvikutepäev avab meile ukse nende rahvustoitude maailma. Seetõttu ootame laupäeval Abja-Paluoja kesktänaval kulgevale hõimurahvaste kohvikutepäevale kõiki inimesi, nii Mulgimaalt kui kaugemalt, kes tahaksid näha ja maitsta, milline on näiteks ungarlaste rahvusköök, mille poolest eristub ersade toidu valmistamine või milliseid piduroogi pakuvad udmurdid,“ rääkis hõimurahvaste kohvikutepäeva peakorraldaja Leana Liivson. „Saab maitsta rahvustoite, soetada käsitööd ja tutvuda meie hõimurahvaste kultuurilooga,“ lisas Liivson.

Liivsoni kinnitusel on tegemist harukordse võimalusega teha tutvust erinevate hõimurahvaste köögiga, sest kunagi varem pole nii palju hõimurahvaid üheskoos süüa teinud.

„Soome-ugri kultuuripealinna aasta võimaldab tähelepanu pöörata kõigele sellele, mis meie rahvastele omane ja eriline on. Köögikultuur on väga oluline osa mistahes rahvuse identiteedist ja suur rõõm on Abja-Paluojal soome-ugri hõimurahvaid tervitada. Hõimukohvikute päev paneb ilusa punkti kultuuriaasta suvele, mida üheskoos sugulasrahvaste ja külalistega nautida saime,“ tõdes Liivson.

Soome-ugri hõimukohvikute päev algab kell 11.00 Abja-Paluojal. Kell 13.00 etendub August Kitzbergile ja Juhan Simmile pühendatud etendus „Kosjasõit“. Kohvikutepäeva lõpp on kell 15.00.

Hõimurahvaste kohvikutepäeva toetab Eesti Rahvakultuuri Keskuse Regionaalse kultuuritegevuse toetusmeede, Kultuuriministeerium, Mulgimaa omavalitsused (Mulgi, Tõrva ja Viljandi), Mulgi Kultuuri Instituut.

Lisainfo:

Leana Liivson

telefon: 4355513