Sündmused

17
september

Eesti-Läti koostööpäev

kell 10:00
Lilli loodusmaja, Lilli küla, Karksi vald
Koduleht: Info

Laupäeval teevad eestlased ja lätlased ühiselt Lilli loodusmajas tööd ja pärast seda suunduvad piiripunktist kaheksakilomeetrisele tõukerattamatkale, et jõuda umbes tunni ajaga Koni veskisse leiba küpsetama ja vahtralehtedest vaipa meisterdama. 

 Euroopa koostööpäevale pühendatud ettevõtmisele tuleb viimaste andmete kohaselt 220 inimest. Nende hulgas on hulk kohalikke ning tasuta bussidega saabub rahvast lisaks pealinnadele veel Tartust ja Alūksnest.

Kõigepealt minnakse Lilli loodusmaja juurde, kus aidatakse korrastada 2,9 kilomeetri pikkust looduse õpperada. «See saab uue multšikihi, et oleks mõnusam liikuda. Seal on kaks rada, mida on vaja uuesti katta,» selgitas ta.

Lisaks aidatakse ühiselt talvepuid varjualusesse laduda ja ehitatakse aed hobuste treeningväljaku ümber. 

Kaheksa kilomeetrit tõukerattasõitu

Pärast talgutöid ootab ees tõukeratastega matk Lätti Koni veskisse. Matka idee sai alguse mullusel koostööpäeval, kus samasugusel üritusel korrastati Treimani ja Ainaži randa. Tööjärgseks meelelahutuseks oli toona planeeritud tõukeratastega sõit ühest rannast teise. See osutus väga menukaks ja nii võeti see ka tänavu kavva. Mullu oli matka pikkus veidi üle kuue kilomeetri, seekord ootab ees kaheksakilomeetrine teekond.

«Umbes tunnike läheb ja see on täiesti sõidetav,» kinnitas  Krista Staškevitš. Eelmisel korral olid matkaga hakkama saanud ka viie- ja kuueaastased lapsed.

«Matka korraldamise ja tõukeratastega aitab meid osaühing Matkajuht,» lisas ta ja täpsustas, et kõik, kes tahavad, saavad minna tõukeratastega ning need, kes seda ei soovi, viiakse piiripunktist edasi bussiga.  Läti poolel on kavas leivaküpsetamine ning vahtralehtedest seinavaiba meisterdamine, samuti saab käia ekskursioonil veskis. 

Üheskoos tähistatakse viiendat korda 

Koostööpäeva tähistamiseks on Eesti-Läti programmil üritus varuks juba viiendat aastat. Alati on seda tehtud kusagil piirilähedases kohas või on mindud üle piiri ja tehtud midagi kahe rahvaga koos. Seekord alustatakse Lillis tööd kell 11 ning matk on plaanis kell 14. Läti poolel lõpeb päev ansambli Perpetuum Ritmico kontserdiga, mis algab kella poole viie ajal pärastlõunal Koni veskis. 

Allikas: Sakala