Uudised

Mulgimaa Uhkuse aunimega pärjati Kristi Ilves

15. oktoober 2023 kell 12:44

Mulgi nädal lõppes 14. oktoobril Mulgi Elamuskeskuses suure sügislaadaga, mille naelaks sai Mulgimaa Uhkuse tiitli väljakuulutamine. Kümnendaks selle aunime kandjaks sai mulgi keele õpetaja, mulgikeelsete raadiosaadete ja mulgikeelse ajalehe toimetaja Kristi Ilves Tarvastu kihelkonnast.

Kristi Ilves töötab Mulgi Kultuuri Instituudis mulgi keele ja kultuuri spetsialistina, õpetab mulgi keelt ja kultuuri Tõrva ja Tarvastu murderingis,Tartu Ülikoolis ja TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias, koolitab sel alal Mulgimaa õpetajaid. Ta on ka maailma ainsa mulgikeelse ajalehe Üitsainus Mulgimaa ja mulgikeelse Tähekese toimetaja ning ERR Mulgi uudiste toimetaja ja saatejuht. Peale selle on ta toimetanud  hulga mulgikeelseid raamatuid, kutsunud ellu Mulgimaa muinasjuturaamatute sarja "Ämäriguaa luu" ja loonud sisuosa mulgi lauamängule "Sõõr ümmer Mulgimaa". Koos Alli Laandega on koostatud mitu mulgi keele töövihikut ja aabits. Juba üle kümne aasta kuulub ta mulgi sõnaraamatu töörühma. 2023. aasta kevadel ilmus Kristi Ilvese sulest raamat «Minu Mulgimaa. Rikkus ei ole häbiasi».

«Tänavu oli arvestatav hulk kandidaate, kes auhinna saamiseks nomineeriti, aga võitja saab olla vaid üks. Kristi Ilves valiti peaaegu konsensuslikult,» sõnas Mulgi Kultuuri Instituud juhataja kohusetäitja Peeter Rahnel Lõuna-Eesti Postimehele.

"Ku mia nii nalla peräst 1995. aastel 12. lassin käien paar mulgikiilset luuletust kirjuti, es mõista mia mõtelde, et täembe seisa ma siin ja kanna siast uhket aunime. Ku mia 20. septembrel 2005. aastel edimese mulgikiilse uudise raadjustuudjun sissi lugesi, sis es mõista mia kah viil aimategi, kunkottale sii kik vällä viip. Aga sedäsi sii om lännu, et üits tegemine om juhaten miu tõise manu, tõine kolmande manu ja siin mia nüid seisa. Kige tähtsambe selle kige jaos ole ma kodust üten saanu, nii om mulgi kiil ja suur armastus oma kodu ja kodukandi vastu," ütles kõigi aegade noorim tiitli saaja oma mulgikeelses tänukõnes. 

TV3 udisklippi Mulgimaa Uhkuse valimisest vaata siit. 

Sündmuse fotogalerii asub siin. Fotode autor Egon Bogdanov.

Mulgimaa Uhkuse auhinda annab Mulgi Kultuuri Instituut välja alates 2012. aastast. 

Auhinna eesmärk on tunnustada inimesi või organisatsioone, kes oma pikaajalise tegevusega on Mulgimaa pärandihoidjad ja väärtustavad mulgiks olemist ning on andnud oma panuse Mulgimaa heaks. Mulgimaa Uhkuse tiitliga tunnustatakse ka pikaaegset tööd mulgi murdekeele ja mulgi meele edasikestmise heaks, uut head
algatust oma keele ja meele ergutamisel või mõnda muud olulist tegu mulkide toetamisel ja Mulgimaa elu edendamisel.