Uudised

Mulgimaa harrastusteatrid astuvad üles Viljandis

03. juuni 2015 kell 11:08

Kaks Mulgimaa harrastusteatrit kujundasid Viljandi raudteejaama endisest aidast etenduspaiga.

Abja EHH-Teatrit ja Paistu rahvanäiteseltskonda ühendava lavastaja Andres Linnupuu sõnul valisid nad niisuguse vana kiviaida välja seetõttu, et mõlemad plaanis olevad lavastused sobivad sealsesse keskkonda suurepäraselt. «Kindlasti annab vana kaubaait lavastustele uue hingamise ja publikule ainukordse võimaluse nautida kaduvat teatrikunsti ses väärikas hoones,» leidis ta.

Linnupuu rääkis, et nende kõige suuremaks toetajaks saigi neile aita pakkunud Edelaraudtee Halduse aktsiaselts, kellele nende idee meeldis. Edaspidi loodetakse ajaloolisele hoonele rentnik leida. «Seniks leiab kaubaait kasutamist teatrikunsti vallas, kuid külla on oodatud ka teised kunstivaldkonnad.»

Mai keskel kogunesid mõlema näitetrupi liikmed tulevasse teatriaita, et see ühise jõu ja nõuga korda teha ning publiku vastuvõtmiseks ette valmistada.

«Korrastatud sai aida suur ruum, kujundatud üks sein ja kohvikuosa. Korda sai tehtud ka näitlejaruum ja ehitatud reklaamredel,» kõneles Linnupuu. «Tulemus rõõmustas meid kõiki ning nüüd on teatrisõpradel võimalus see vanauus ait oma silmaga üle vaadata.»

Esimesed etendused on plaanis juba 4. ja 5. juunil. Esimesel päeval esineb Paistu rahvanäiteseltskond lavastusega «Liisu», mis räägib loo meie Taarkast ehk Paistu kandis elanud Puru Liisust. Järgmisel päeval etendub Abja EHH-Teatri «Geenius», mis vaatleb inimestevahelisi suhteid. Etendusi on võimalik näha ka juulis ja augustis.

Andres Linnupuu kiitis mõlema lavastuse valgus- ja videokujundust ning teisi põnevaid lahendusi.

Teatriait mahutab Linnupuu sõnul korraga umbes 140 pealtvaatajat. 

«Kohvinurgakeses saab end ka hea ja paremaga kostitada. Meie muutliku ilmaga suve arvestades peaks aga õhtuseks etenduseks ennast mõnusalt ja soojalt riidesse panema.»

Lisaks Edelaraudteele toetab teatrientusiastide ettevõtmist mitu omavalitsust, vabaühendust ja eraettevõtet. Suure panuse annavad näitetrupi liikmed oma entusiasmi ja ettevõtlikkusega.

Allikas: Ajaleht Sakala