Uudised

Mulgi Kultuuri Instituut tähistab oma 20. sünnipäeva esimese mulgikeelse aabitsa väljaandmisega

16. november 2016 kell 11:47

Mulgi Kultuuri Instituudi pressiteade 16.11.2016.

Mulgi Kultuuri Instituut peab sel sügisel oma 20. sünnipäeva ja seda tähistatakse esimese mulgikeelse aabitsa väljaandmisega. Mulgi aabitsat on oodatud aastaid, aga just nüüd, instituudi 20. sünnipäevaks on see valmis ja esitlusküps – Mulgi aabitsa esitlus ja Mulgimaa Uhkuse 2016 väljakuulutamine toimub 23. novembril Ala koolimajas Helme vallas.

Mulgikeelsed tekstid kirjutasid aabitsasse mulgi keele õpetajad Kristi Ilves ja Alli Laande. Lastepärased pildid joonistas põline mulk Helme kihelkonnast Ülle Rosenberg ja selle kujundas ühtseks raamatuks Triinu Sarv. Trükiti aabits trükikojas Paar. Aabitsa tegemist on vedanud juba rohkem kui aasta Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Kaja Allilender.

„Mulgi aabitsa tegemise juures üllatas mind taas, kui rikkalik ja mitmekesine on mulgi keel. Kihelkonniti võivad mulgi keeles olla märgatavad erinevused. Ühte mõtet võib sõnastada ikka väga erinevalt,“ ütles instituudi juhataja Kaja Allilender aabitsa koostamise kohta.
Mulgi aabitsa väljaandmist toetab Mulgimaa kultuuriprogramm.

Mulgi Kultuuri Instituudi loomise eest tuleb tänusõnad ütelda pikaaegsele Mulkide seltsi vanemale Kaupo Ilmetile ja toonasele Viljandi maavanemale Helir Valdor Seederile. Just ennekõike nende kahe mehe koostöö tulemusel loodi Viljandis 1996. aastal Mulgi Instituut. Läbi aegade on olnud arenguraskusi ja rahastamisprobleeme, aga täna saame siiski tõdeda, et Mulgi Kultuuri Instituut on juba kahekümneaastane. Selle meenutuseks on 23. novembri üritusele palutud ka varasemad instituudi eestvedajad.

20 aastaga on Mulgi Kultuuri Instituut algatanud rea Mulgimaal traditsiooniliseks muutunud ettevõtmisi: Mulgi pidu, Mulgi konverents, Mulgimaa laste folklooripäevad, ainus mulgikeelne ajaleht Üitsainus Mulgimaa ja järjepidev mulgi keele õpe väga erinevatele sihtgruppidele. Mulgi Kultuuri Instituudi algatus on ka Mulgimaa Uhkuse ja MKI vanema valimine.

2016. aasta Mulgimaa Uhkus kuulutatakse välja just Mulgi Kultuuri Instituudi sünnipäeval!
Mulgimaa Uhkuse auhinda antakse välja alates 2012. aastast. Auhinna eesmärk on tunnustada inimesi või organisatsioone, kes oma pikaajalise tegevusega on hoidnud Mulgimaa pärandit, andnud oma panuse Mulgimaa heaks ja väärtustavad mulgiks olemist. Mulgimaa Uhkuse tiitliga tunnustatakse ka pikaaegset tööd mulgi murdekeele ja mulgi meele edasikestmise heaks, uut head algatust oma keele ja meele ergutamisel või mõnda muud olulist tegu mulkide toetamisel ja Mulgimaa elu edendamisel.

NB! Üritusel osalemiseks anna palun teada hiljemalt 18.11.16 e-posti teel: mki@mulgimaa.ee

Lisainfo: 5185371 Kaja Allilender, Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja