Uudised

Algas Mulgi elamuskeskuse uus arhitektuurivõistlus

28. juuni 2017 kell 14:04

Mulgi Kultuuri Instituut koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas 28. juunil 2017 välja avatud arhitektuurivõistluse leidmaks parim ruumiline terviklahendus Mulgi elamuskeskusele.

Mulgi Kultuuri Instituut koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas välja avatud arhitektuurivõistluse leidmaks parim ruumiline terviklahendus Mulgi Elamuskeskusele. Võistlusala paikneb Valga maakonnas, Helme vallas, Ala külas Sooglemäe maaüksusel, kus on olemasolev 6,8 ha suurune vana talukoht.
Võistluse auhinnafondi suurus on 20 000 eurot, mis jaguneb:
Esimene koht 7 000.- €; teine koht 6 000.- €; kolmas koht 4 500.- € ja üks ergutuspreemia 2 500.- €

Kavandite hindamiseks on hankija moodustatud konkursi žürii koosseisus:
- Maido Ruusmann, Mulgi Kultuuri Instituut (esimees);
- Alar Karu, Mulgi Kultuuri Instituut; 
- Jaanis Ilves, Mulgi Kultuuri Instituut; 
- Karin Bachmann, Eesti Arhitektide Liit;
- Joel Kopli, Eesti Arhitektide Liit;
- Urmo Vaikla, Eesti Sisearhitektide Liit;
- Raul Vaiksoo, Eesti Arhitektide Liit;
- Kalle Komissarov, Eesti Arhitektide Liit (varuliige).

Võistlustingused ja ideekonkursi kutse on avaldatud riigihangete registris viitenumbri all 188639.

Arhitektuurivõistlusel väljavalitud eskiisi alusel on Mulgi Kultuuri Instituudil  kavas koostada hoonete  ehitusprojektid koos asendiplaaniliste lahendustega. Sõlmitava lepingu koostisosaks on ka ekspositsioonipindade lahenduste väljatöötamine.
Maido Ruusmann, Mulkide vanem ja Tõrva linnapea: "Keskus ei saa kindlasti olema talurahva muuseumi tüüpi püsivalt samade eksponaatidega vaatamiskoht, vaid tänapäevaselt atraktiivselt ligi tõmbav nii mulkidele, kogu Eesti rahvale ja ka meie külalistele üle terve maailma. Samuti ootame keskuselt, et see aitaks tugevdada Mulgimaal elavate inimeste mulgiks olemise tunnetust ning ühtset mulgi identiteeti ja seda eelkõige nooremates mulkides.“
Sooglemäele rajatava Mulgimaa Elamuskeskuse põhiväärtused: Elamuskeskus on (füüsiline) maamärk nii mulkidele kui ka kogu piirkonnale – keskus on mulgi identiteedi hoidja ja arendaja ning mulkide ühendaja. Keskuse füüsiline ruum on kujundatud nii, et selle arhitektuuriline ning ruumiline lahendus on eraldi piirkonna maamärgiks ja vaatamisväärsuseks. 
Elamuskeskuses on seotud mulgi lugu, mütoloogia ja müstilisus. Elamuskeskus on eksperimenteeriv, arenev ja kaasav. 
Mulgi elamuskeskusele plaanitakse toetust küsida EASist piirkondade konkurentsivõime tugevdamise
Meetmest hilissügisel. Valgamaa piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme 2017. aasta tegevuskavas on Mulgi elamuskeskuse rajamine suisa esimese prioriteetsusega.

Lisainfo: Maido Ruusmann Mulgi Kultuuri Instituudi vanem ja Tõrva linnapea: 529 7969.