Uudised

Mulgi peo tule teekond saab sel laupäeval alguse Mulgimaa kõrgeimas punktis

22. juuli 2021 kell 13:11

31. juulil Karksi mõisa pargis toimuv VI Mulgi pidu „Mia ja sia ütenkuun“ saab sümboolse alguse juba nädal varem. 24. juulil süüdatakse Mulgimaa kõige kõrgemas punktis Härjassaare mäe tipus Mulgi tuli, mis päeva jooksul jõuab kõigi mulkideni. Pealtvaatajad on oodatud tule teekonnale kaasa elama ning mitmekülgsest kultuuriprogrammist osa saama.

Tule viib mulkidele ja kõikidesse Mulgimaa kihelkondadesse Mulgi vanem Arvo Maling. Teekonnal osalevad Mulgi segakoor ja rahvatantsurühm Samm sassis ning seto tantsurühm Hõbehall. Tule teekonna üritust korraldav Kai Kannistu ütles, et esmakordselt on ettevõtmise kultuuriprogramm nõnda mitmekülgne, sest kui tavaliselt tervitatakse tule toojaid, esinevad toojad seekord ka ise. „Kuna tänavune Mulgi pidu kannab sõnumit „Mia ja sia ütenkuun“, lähtub sellest ka tule teekonna programm. Mulgimaa on üks suur ühtne tervik, mis mulke ühendab,“ selgitas Kai Kannistu.

Mulgi tule teekond toimub juba viiendat korda. Eelnevatel aastatel on tule teekonnal osalenud mootorratturid, ent 24. juulil saadavad Mulgi peo tuld retrosõidukid. „Me liigume mulgi lippudega kaunistatud retrosõidukitega- kõige ees sõidab lahtine Villis, millele järgnevad retro buss, Ladad ja Volgad. Meiega on oodatud liituma kõik retrosõidukid ning suurima rõõmuga näeksime tee ääres rohkelt mulgi lippe ja pealtvaatajaid,“ tegi korraldaja üleskutse tulla tule teekonnale kaasa elama. Igas peatupaigas lauldakse ja tantsitakse- ikka mia ja sia ütenkuun.

Kogunemine toimub kell 10.00 Karksi- Nuia kultuurikeskuses ees, mil tantsijad ja lauljad jagunevad autodesse ning üheskoos liigutakse Härjassaarde. Seal süütab mulkide vanem Arvo Maling Mulgi peo tule ning pika päeva ootuses toimub kehakinnitamine piknikul. Järgmine peatuspaik on kell 13.00 Tõrvas, kus Tõrva Tule Päevade programmi raames tervitavad üksteist tule toojad ja tõrvakad. Kell 14.00 jõuab järg Mustla kätte, kus tuli antakse edasi Õnneliku mulgi pere skulptuuri juures. Kell 15.00 jõuab Mulgi peo tuli Paistusse, Istuva mulgi mehe skulptuuri juurde. Soome-ugri kultuuripealinn 2021 Abja-Paluoja tervitab Mulgi peo tuld Mulgi mehe juures platsil. Tuli jõuab lõpp-punkti Karksi-Nuias kell 17.00, kuhu jääb ootama nädal hiljem, 31. juulil algavat VI Mulgi pidu „Mia ja sia ütenkuun.“

VI Mulgi peo "Mia ja sia ütenkuun" tule teekond

24. juulil 2021

11.00 Sudiste, Härjassaare mägi

13.00 Tõrva, Keskväljaku serval tõrvaahju juures- Tõrva tule päevad. 

14.00 Mustla, Õnneliku mulgi pere skulptuurigrupi juures

15.00 Paistu, Istuva mulgi mehe skulptuuri juures

16.00 Abja-Paluoja, Mulgi mehe juures platsil

17.00 Karksi-Nuia, Tantsivate mulkide skulptuuri juures.