Uudised

Abjas näeb tänapäevaseid hõimumustreid

28. august 2021 kell 15:40

Abja päevakeskuses on huvilistele uudistamiseks üles seatud näitus „Hõimumustrid tänapäevas ehk killukesi soome-ugri rahvaste mustrite kasutamisest tänapäeval“.  Väljapanek on MTÜ Mulgi Ukuvakk ja Abja Päevakeskuse ühine ettevõtmine soome-ugri kultuuripealinna tiitlit kandvas linnakeses.

"Soome-ugri kultuuripealinna tiitel on toonud palju uut ja huvitavat teadmist ja põnevaid kokkupuuteid soome-ugri rahvaste ja nende mustritega. Oleme sellel aastal seoses soomeugrilaste vastuvõttudega ja soome-ugri teemaliste projektidega kokku puutunud nii mõnegi huvitava teadmise ja taasavastamisega. Soovisime teiega seda jagada ja nii sündiski idee panna need killukesed kokku ja tuua üht-teist põnevat teieni selle näituse kaudu," selgitas üks Mulgi Ukuvaka eestvedajaist, Piret Leskova.

Näitus koosneb väikestest väljapanekutest:

  • Karjalaste ja maride traditsioonilised tikandid postmarkidel. Venemaal on välja antud haruldased postmargid väikerahvaste tikandite mustritega.
  • Soome-ugri rahvaste mustrid õuepildis. Pildikesi Udmurdimaalt, Goznja külast.
  • Hõimumustrid värviraamatus. Pilte Piret Räni sulest valminud värviraamatust "Ugrilase värviraamat".
  • Rõivaste pärandkultuuri kajastamine moe kaudu, udmurdi disaineri Polina Kubista näitel.

Samuti on näitusel väljas ka MTÜ Mulgi Ukuvakk ja Abja Päevakeskuse endi tööd ja esemed, kus on kasutatud mulgi mustreid tänapäevaste tarbeesemete kaunistamiseks.

Lisaks saab vaadata Abja Päevakeskuses ka pärandmoe virtuaalset näitust: „Tuleviku kaasavara“. Virtuaalnäitus on VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressi jaoks loodud kolmeosaline digitaalnäitus, mis tutvustab pärandi rikkuse laialdast kasutusvõimalust moekunstis. Näitusel antakse professor Piret Pupparti juhatusel ülevaade EKA moetudengite viimaste aastate etnograafilise moeloomingu sisust. Kõnekate näidetena tuuakse välja, et mil viisil pärand inimeseks ja loovisikuks olemist mõjutada võib.

Näitus annab põgusa ülevaate ka Eesti Panga poolt välja antud soome-ugri erikujundusega 2eurose kohta ning ka Eesti Posti poolt VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressi puhul välja antud soome-ugri postmargi ja 1. päeva ümbriku kohta.

Näitust saab külastada Abja Päevakeskuses tööpäeviti 8:00-16:30 kuni septembrikuu lõpuni.