Uudised

Mulgid võõrustasid setosid

13. mai 2022 kell 23:14

Kolmapäeval, 11. mail väisas Mulgimaad kõrgetasemeline Setomaa esindus eesotsas praeguse ülemsootska Jane Vabarna ja endiste Setomaa ülemsootskadega. Päevaprogramm oli tihe, külastati mitmeid mulkidele olulisi asutusi ja piirkondi ning kohtuti Mulgi vanemate ja mulgi keelt ning kultuuri tundvate inimestega.

Vestlusringis arutleti nii mulgi keele kui ka kultuuri teemadel, räägiti turismist ja loomemajandusest. Samuti jagati teineteisega tulevikuvaateid. Mulgid tutvustasid setodele ka Mulgimaa väikeettevõtteid ning kohalikku käsitööd.

„Erinevate etniliste rühmade püsimajäämine on muutunud ebakindlaks, sest neid, kes oskavad pidada lugu kohalikust kultuurist ja keelest ning näevad pärimuse edasikandmise ja arendamisega vaeva, on paratamatult jäänud vähemaks. Nii mulgid kui ka setod mõistavad, et teineteist on vaja toetada ja tunnustada ning üksteiselt on õppida palju kasulikku,“ rääkis Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Ave Grenberg. Sarnaseid külastusi on regulaarselt korraldatud ka varasemalt ja nüüd ootavad setod mulke vastuvisiidile.

Üheskoos külastati Suislepa tuulikut, Tarvastu muuseumi, raamatukogu ja käsitöökoda. Mustla kohvikus söödi mulgipärane lõuna, pärast seda tutvuti Loodis Mulgi savikojaga ja käidi Abjas Mulgi kõrtsis. Vestlusring peeti Kulla leerimajas, kus tegutseb igapäevaselt Mulgi Kultuuri Instituut. Kultuurilooline jalutuskäik tehti Mustla peatänaval, Abja-Paluojal ning Tõrva kesklinnas.

Mulgimaa pealinn Abja-Paluoja kandis möödunud 2021. aastal soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, sama tiitlit kandis Obinitsa küla Setomaal 2015. aastal.

Pildigalerii setode visiidist Mulgimaale asub siin.